Laego tweedaagse 2022 was een succes!

Iedereen had er zin in, na 2,5 jaar stilte! Met 120 dokters zaten we 9 en 10 mei traditiegetrouw in Woudschoten om elkaar te spreken, te zien en te horen.

We gingen vlot van start met onze voorbereidingsgroep, nadat we even stilgestaan hadden bij de langdurige aanloopfase, waarin we Paul Wouda hadden verloren. De oorspronkelijke openingsspreekster was intussen Minister van Chronische Zorg en Sport geworden, maar Eveline Wouters zette ons meteen aan het denken over de implementatie van nieuwe zorgtechnologie.

Die zorgtechnologie werd ons later, in twee workshoprondes, in Brabantse tongval door Toon van der Looij uit de doeken gedaan. Anderen verdiepten zich met Judith Wilmers en Annemarie Koopman in het project “Samen Beslissen”. Dit ging over een vragenlijst gebaseerd op de TOPIC’s SF, die al een tijdje in de 2e lijn gebruikt wordt, maar nu ook in de huisartsenpraktijk wordt gelanceerd om de patiënt te betrekken bij de keuzes in de zorg. Verder vertelde Arjen Videler dat Autisme bij ouderen nog een vrij onbekend fenomeen is, maar na zijn vele voorbeelden was die onbekendheid eraf.

In de pauze waren niet alleen de Bossche Bollen een geweldig succes, maar ook de Dementiewinkel met de mooiste en grappigste attributen waar een dementerende zich goed bij kan voelen.

Na de tweede ronde workshops kwam het succes van de dag: Tai Chi, of moet ik Qigong zeggen, op het grasveld bij de vijver, waar we prachtige langzame en ontspannende bewegingen maakten!

Na de lunch gingen we in hetzelfde rappe tempo verder met SOLK bij ouderen, door Peter Hilderink en Audrey van Vugt: “dokter ik ben zo meug”.

Heel leuk was dat een van onze voorbereiders, Monique Helmers, zelf aan het woord kwam, samen met Ans Mulders met een intrigerende lezing: “Als de aap het maar blijft doen”, waarbij ze helder uitlegden hoe stress de cognitie kan beïnvloeden en hoe de dementerende beter benaderd kan worden.

De avond en de nacht blijven hier onbesproken, maar iedereen verscheen dinsdag op tijd in de zaal om te discussiëren o.l.v. het Laego-bestuur over onderwerpen waar we ons dagelijks mee bezig houden zoals Ketenzorg en Medisch Generalistische zorg.

De pitches uit Brabant van o.a. Draadstaal gaven hier een hilarische kijk op.

Het discussiëren ging verder na de pauze over de WZD, waarin Brenda Frederiks de juridische onderbouwing gaf bij de casussen die werden gepresenteerd aan Herman Wisselink en Wendy Polling, ook uit onze voorbereidingsgroep!

Gelukkig zijn we ‘s middags positief geëindigd,  eerst met een bezielende lezing van Chantal Walg over Positieve Gezondheid, maar vooral door de rake opmerkingen van Wim Daniels, die al vroeg aanwezig was om ons te zien worstelen met al die moeilijke onderwerpen. Dat hij ons een (gesigneerd!) boek cadeau kon geven hebben we te danken aan het gulle Laego-bestuur, door wie we ook als voorbereidingsgroep in de bloemetjes werden gezet.

Dat alle sprekers s ’avonds asperges hebben gegeten met verse ham en eieren en een glaasje witte wijn was vooral dankzij Kirsten, die zich een breuk gesjouwd heeft met die pakketten.

We kijken terug op een geslaagde Tweedaagse, dank voor jullie aanwezigheid en tot ziens volgend jaar! Gabrielle, Cora, Wendy, Kirsten, Miriam, Monique, Rens, Carina, Agnieszka en Anneke.

Voorbereidingsgroep Laego tweedaagse 2022